Uitzicht op natuurgebied in Haastrecht

De achtertuin van deze woning grenst direct aan een natuurgebied in Haastrecht. De bewoners wilden hun tuin hierop laten aansluiten, met een doorkijkje vanaf het terras en een speciale vlonder achterin de tuin. Het is de perfecte plek om te genieten van het prachtige uitzicht op het natuurgebied. De kinderen puffen er vaak uit na het trampolinespringen.

Aantrekkelijke tuin voor vlinders en vogels

De borders staan vol met kleurrijke planten die vogels en vlinders lokken, zoals een sierappel en gele zonnehoed. In de zomer zijn er volop aardbeien en in de herfst kunnen de kinderen zelfs peren plukken uit eigen tuin.

Tuinarchitect Andrew van Egmond ontwierp een stijlvolle tuin met uitzicht op het Zaanse landschap. De heldere vlakken, smalle paden en blauwe natuursteen geven rust en versterken het zicht op het water. De typisch Hollandse wilgen en rietsoorten zorgen ook in de wintermaanden voor een karakteristieke uitstraling.

Onderhoudsvriendelijke tuin

Een belangrijke wens was: een onderhoudsvriendelijke tuin. De paden van alpengrind zijn daarom omringd door een dun randje van cortenstaal, zodat het subtiel is opgesloten. Van Dijk Tuinen zorgt daarnaast twee keer per jaar voor het grotere onderhoud, zodat de tuin er het gehele jaar verzorgd uitziet.

In elk seizoen kom je ogen tekort in deze royale, bloeiende plantentuin in Hilversum. Borders met een grote variatie aan vaste planten, bollen, groenblijvende en bladverliezende heesters. Een pergola met een roos en een clematis, die de tuin extra diepte geeft. Een vijver over de hele lengte, met een nieuwe op maat gemaakte cortenstale rand. De tuin is een feest voor bijen, vogels en vlinders.

Extra uitdaging: hoogteverschil in de tuin

De bewoners wilden graag meer ruimte in de tuin en een oplossing voor een hoogteverschil van bijna 2 meter. In het ontwerp heeft Van Dijk Tuinen dit opgelost met een geleidelijk oplopend pad van gebakken klinkers, waardoor meteen meer ruimte ontstond. 

De achtertuin van deze Houtense woning geeft meteen een vakantiegevoel. Het zwembad heeft niet alleen een zonnedek, maar ook een comfortabele loungehoek. De borders zijn gevuld met halfhoge bomen en bloeiende planten, zodat ze de tuin kleur, diepte en beschutting geven. Het zwembad is daardoor maar deels zichtbaar vanuit de woning.

Klinkers passend bij de woning

In het ontwerpproces koos het gezin voor een terras met de eettafel dicht bij het huis. Gezellig en lekker praktisch. De bestrating werd een combinatie van stijlvolle grijze stenen bij het zwembad en gebakken klinkers bij het huis. Daardoor sluit de tuin naadloos aan bij de stijl van de woning.

De bewoners van deze vrijstaande villa wilden een mediterrane tuin met grote terrassen. Tuinarchitect Tiemen Gerris ontwierp aan de zijkant van de woning een beschutte zitkuil, verrijkt met een gestapelde Zuid-Europese natuurstenen muur. Het tweede terras direct aan de woning kreeg lichte travertintegels en kijkt uit op metalen waterobjecten en een zonnedek achterin de tuin.

Een superstrak gazon

De borders met kruiden, hortensia‚Äôs, bloeiende vaste planten en siergrassen zorgen elk seizoen voor een sfeervolle uitstraling. Het tussenliggende gazon geeft ruimte en diepte, en ziet er gegarandeerd verzorgd uit dankzij de robotmaaier en beregeningsinstallatie.